Leśne runo – ciasto na przyjazd teściowej

Czasami zależy nam, by się w kuchni wykazać i zrobić coś, co nie tylko zasmakuje gościom, ale też wywrze na nich wrażenie. Jeśli spodziewasz się wizyty teściowej, nie zwlekaj – bierz się do roboty. 🙂

Przepis znajdziesz poniżej:

 

CIASTO LEŚNE RUNO

Składniki:

450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)

1 i 1/3 szkl. cukru

3 jaja

1 i 1/3 szkl. oleju

2 szkl. mąki krupczatki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

250 ml śmietany 30%

1 galaretka

1 szkl. wrzątku

borówki/ jagody/ pestki granata

Sposób przygotowania:

  1. Rozmrozić i dobrze odsączyć szpinak.
  2. Zmiksować jajka z cukrem, ciągle mieszając, wlewać powoli olej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodać do niej szpinak i wymieszać łyżką.
  3. Wlać ciasto do okrągłej formy, piec je przez 1 godzinę w temperaturze 180°C (do „suchego patyczka”).
  4. W jednej szklance wrzątku rozpuścić dowolną galaretkę. Odstawić do stężenia.
  5. Po wystudzeniu przeciąć ciasto i rozdrobnić wierzch.
  6. Ubić śmietanę na sztywno (można dodać szczyptę soli, by szybciej się ubiła). Do śmietanki  dodawać stopniowo tężejącą galaretkę. Wymieszać mikserem na niskich obrotach.
  7. Na spód ciasta wyłożyć masę, przykryć ją rozdrobnionym ciastem i posypać borówkami lub innymi owocami, delikatnie dociskając.

Smacznego!

15502849_1241349515959393_1873442205_o

15502702_1241349562626055_1452585723_o

 

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

wpDiscuz