Szarlotka – banalny przepis na pyszne ciasto

Jesień i zima to czas, który kojarzy mi się z pieczonymi jabłkami z cynamonem. Uwielbiam, kiedy w domu unosi się ich zapach, a na twarzach domowników gości uśmiech. Ciasta z jabłkami to zdecydowanie moje ulubione desery. Często, będąc w kawiarni, tylko zerkam na kartę i choć wybór ciast jest szeroki, zamawiam właśnie szarlotkę.

Długo eksperymentowałam z kruchym ciastem. Niejednokrotnie wymagało to ode mnie spędzenia wielu godzin w kuchni, nie raz masę przed wypieczeniem schładzałam, mroziłam itp. W końcu odkryłam banalny przepis, który pozwala na skrócenie czasu przygotowania takiego wypieku i gwarantuje sukces. Za każdym podejściem jabłecznik wychodzi pyszny, aromatyczny i znika w ciągu kilku godzin. 🙂

SZYBKA SZARLOTKA

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 minut

ILOŚĆ PORCJI: 12

SKŁADNIKI:

500 g mąki pszennej

200 g masła (kostka)

200 g cukru (niecała szklanka lub mniej)

1 jajko

2 łyżki majonezu

1 cukier waniliowy

4 duże jabłka

2 łyżeczki cynamonu

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Składniki (prócz jabłek i cynamonu) połączyć i wymieszać do powstania jednolitej masy.
  2. Jabłka obrać, pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce, podsmażyć z cynamonem i odparować.
  3. Tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
  4. Wykleić na blasze 3/4 ciasta.
  5. Na ciasto wyłożyć podsmażone jabłka.
  6. Do pozostałej części ciasta dodać trochę mąki i cukru i pomieszać.
  7. Powstałą kruszoną posypać ciasto.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 60 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

2 komentarzy do "Szarlotka – banalny przepis na pyszne ciasto"

Dodaj komentarz

Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ania - matka w pigułce
Gość

Musiałam 3 razy doczytać, czy naprawdę widzę tam majonez 😀 Będę szczera – jestem antytalentem kulinarnym, ale chyba wypróbuję to ciasto. Wygląda tak ciepło i domowo, jak u babci. 🙂

wpDiscuz