Tarta kajmakowa, której się nie oprzesz

Przyznaję się bez bicia – odkryłam ten przepis przypadkiem, ponieważ zapomniałam dodać majonezu do tarty, którą przygotowuję z TEGO przepisu. Nie mam pojęcia, co się stało, ale kiedy ciasto już piekło się w piekarniku i jakoś podejrzanie szybko się zarumieniło, przypomniałam sobie, że nie dodałam wszystkich składników… Myślę, że to powinien być argument dla mojego synka, by zaczął wreszcie przesypiać noce, bo jak widać jego nocne pobudki mi nie służą. 🙂

Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło, więc powstała nowa odsłona mojej popisowej tarty na słodko, na dodatek samo ciasto (nie mogę tego powiedzieć o masie…) jest mniej kaloryczne. 🙂 Jeśli dla kogoś smak kajmaku jest wystarczająco słodki, może dodać do ciasta mniej cukru, a i tak całość będzie smaczna. Ja dla przełamania smaku zdecydowałam się na udekorowanie tarty suszoną żurawiną, która smakuje lekko kwaskowo. Polecam to rozwiązanie. 🙂

 

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut

ILOŚĆ PORCJI: 12

SKŁADNIKI:

Ciasto:

500 g mąki pszennej

200 g masła (kostka)

200 g cukru (niecała szklanka lub mniej)

1 jajko

1 cukier waniliowy

Masa:

1 puszka masy kajmakowej (może być smakowa)

250 g miękkiego masła

płatki migdałów

żurawina suszona

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Składniki ciasta połączyć i wymieszać do powstania jednolitej masy.
  2. Tortownicę o średnicy 24-26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką.
  3. Wykleić na blaszce całe ciasto i nakłuć spód widelcem.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45-50 minut.
  5. W misce wymieszać masę kajmakową i 250 g masła.
  6. Na ostudzony spód wylać masę kajmakową i równo ją rozprowadzić.
  7. Ozdobić całość płatkami migdałów i suszoną żurawiną.

Smacznego!

Zapisz

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

wpDiscuz